RSS Flöde

Mars 2002

Viktiga Värden i Vardagen. Vilka är Dina värden? Hur tycker du att vi människor ska vara mot varandra och tala om varandra! Mina viktiga värden i Vardagen är Ett vänligt och öppet sinne men ett tydligt ställningstagande MOT allt som är fel. T. ex. ondsinta människors handlingar.BirgittaR


Den 1 mars 2002.


Jo det finns faktiskt ondsinta människor! Hur mycket man än vill att det inte ska vara så. Jag har haft besök av några sådana. En var så ondsint att han skrev att han skulle döda mig. Stackarn! Jag kan inte låta bli att skriva stackarn. Denna stackare har säkerligen inte funderat kring vilka värden som är viktiga i vardagen. Och säkerligen har denne stackare inte upptäckt att han har ett eget ansvar i vad som sker i hans liv. Antagligen är det en sån stackare som också skyller på andra när något går snett. Skulle inte förvåna mig! Kanske är det förutfattad mening. Tjavars – beter man sig som en stackare av det slaget så får man faktiskt räkna med reaktioner. Så är det bara!

Jag anmäler allt som går under begreppet ”abuse”. Det hoppas jag alla andra också gör. 

Ondsinta människor – ondsinta handlingar – omogna handlingar … det är lite olika beteckningar. Handlingen som sker är i alla fall till för att göra illa. Göra en annan illa. En medveten handling en genomförd handling och en handling som definitivt inte kan betecknas som god.

Ondsinta handlingar och omogna handlingar är t ex att skriva otrevligheter i andras gästböcker. Såna människor finns. De finns faktiskt här mitt ibland oss. 

Det finns många ondsinta handlingar. Det finns även oetiska handlingar som genererar ondsinta handlingar. Nu tänker jag på våra  sportjournalisterna i Salt Lake City när de uttalade sig om ishockeykillarna efter matchen mot Vitryssland. Uttalanden som hetsar ”svagsinta” männsiskor så att de t o m ger sig på oskyldiga. Målvaktens familj har drabbats av detta fenomen. Det finns så mycket oetiskt och så mycket saneringsjobb att göra – inte minst inom journalistiken och politiken – för att lyfta fram värdegrundsfrågor – etik – moral. Inom den branschen härjar mobbningstendenser och terroriserande uttalanden som borde vara ovärdigt varje människa som förväntas kunna göra medvetna val som vilar på Vardagens Viktiga Värden. Det är otroligt så många journalister och politiker som härjar och som verkligen inte kan ses som förebilder. Men ”makt” över andra människor har de – tar de. Fy attan för såna människor! Fy attan för vad de kan förorsaka andra människor i lidande! Hur länge ska det få fortgå?

Journalisterna  borde ta tag i sitt eget skrå! Medborgare i sin viktiga egenskap som väljare borde anstränga sig väldigt för att välja fram och välja bort lämpliga respektive olämpliga politiker. Himla viktigt!

Så är det bara!

Somliga vill inte och somliga kan inte.” Nalle Puh

Den 2 mars 2002.


Oj, jag ligger en dag före ser jag. Idag är i morgon. Då kan jag ta det lite lugnt. Så skönt! Idag har jag pluggat och även varit ute i solen på promenader. Halva boken är genomplöjd. Jag tar nog en bit till innan jag somnar. 

Melodifestivalen – jovisst var det fart och fläkt i låten. Den var väl OK. 

Kanske skriver jag lite i morgon med.

Men så fick han en idé.” Nalle Puh

Den 8 mars 2002.


Jag är verkligen ingen gillare av en viss Jan G men häromdagen … igår tror jag … lyssnade jag på radion. Det var en ”debatt” mellan en Nalin och Jan. Mina ögon öppnades. 

Milde tid … det mördas en kvinna i hemmet genom misshandel varje dag … är det verkligen så illa! Döttrar mördas av sina pappor och kvinnor av sina män. Vad är det för samhälle vi lever i!? Undrar hur många av dessa begravningar som besöks av ministrar? Ja, det undrar jag! Går Sveriges talman och ministrarna även på unga och äldre kvinnors begravningar som inte sänds i TV!? Det undrar jag. 

Jag tycker det är lika fruktansvärt vem som än mördas … som i dessa fallen … av nära anhöriga. Vad är det som gör att vissa händelser får en sådan enorm mediafokusering … eller vissa personer lyckas få … 

Jag har mina teorier … men jag tänker inte skriva om dem än … de uppenbarar den krassa verkligheten på ett deprimerande sätt …  

Men just nu … kanske en kvinna tar sitt sista andetag efter en plågsam upplevelse … kanske just nu … När kommer hon att få begravning i ”Storkyrkan” – uppmärksamhet för sina medsystrars situation – närvaro av talman och ministrar … nej, det blir nog inte så … vi vet ju inte var hon just nu ligger … inte är det väl någon tidning … läs: journalist … som ens bryr sig … stackars arma människa … åh, vad jag önskar att alla hennes medsystrar fann mod att ta steget bort från misshandel och kränkningar … steget ut i en bättre värld – för den finns – inte så långt ifrån faktiskt. Ta steget – NU! 

Jo, jag vet att det är Internationella kvinnodagen … När är det Internationella mansdagen? Jag bara undrar?

Han hade tänkt på det utan att någon hade sagt till honom.” Nalle Puh

Den 10 mars 2002.


När jag kom hem igår var jag så trött … så SÅ trött är det annars sällan jag är. Efter jag hade ätit lade jag mig att vila i soffan. Lilla GullHjärtat hämtade kudde och filt … och … snart sov jag! Så trött så trött!

Det blev sova i morse också och sedan har jag bara jobbat. Det enda nyttiga jag gjorde var att vaccinera Yassim. Han ska kunna följa med utomlands så småningom. Rabies vill man ju undvika. Och hem till Sverige vill vi ju kunna ta honom igen efter en tur. Det är lättare att resa ut än att resa in.

Nu har jag gjort föreläsningen till fredag. Den är nog så gott som klar. Hoppas allt funkar sedan bara. 

Ja-a jag har jobbat undan det mesta nu. Skönt!

Vad Du är modig och klok.” Nalle Puh

Den 11 mars 2002.


Nu är jag orolig! Orolig för Mia. Jag har inte hört något från Mia på flera dagar nu! Ja, då blir jag orolig. Måtte det vara bra med henne. Mia Lilla läser du detta så maila! *kramar om dig*

Vi har jobbat med IKEA-grejer ikväll. FY! Varje gång lovar man sig – ALDRIG MER! Nästa gång ska det köpas färdigmonterat. Definitivt inte köpa per telefon och lita på försäljaren. Det blev inte alls vad jag hade föreställt mig och vad jag hade försökt förmedla som beställning. Nu måste jag reklamera och ha bekymmer med att byta! J-ans!!!!

ALDRIG MER!

ALDRIG MER – IKEA!

Skit också! – Får man säga så? – Nähä – Attans också! – Är det OK?

I högsta grad anmärkningsvärt, sa han.” Nalle Puh

Den 12 mars 2002.


Inget hört ännu! Från Mia alltså – *orolig*

Den delen av bokhyllan som kom upp blev lite bra fast det liknar minsann mer en lagerhylla än en bokhylla till ett kontor!!! Den är så djup att jag kan sätta pärmar i två lager. Ja ja ja – Det finns plats för böcker i två lager också. Så var det med det!

Idag är jag nog för trött för skrivande här.  

Men jag har gjort en sida till Mitt Lilla GullHjärta – Mitt Lilla Gull – Jag får kalla henne så. Det frågade jag senast idag. När jag frågade vad hon hade gjort idag så svarade GullHjärtat att hon hade ”skrivit upp det på en lapp för mamma brukar alltid fråga” – ”Vänta ska jag hämta lappen!” Sedan fick jag veta allt viktigt som hade hänt denna dag. Sist var det Fritids. Då undrade jag vad de hade gjort på Fritids. Jo, de hade räknat upp vilka som var där. Sedan frågade jag om det hade varit roligt på Fritids? Då fick jag veta att Mitt Lilla GullHjärta inte hade haft någon att leka med för att hon var i en grupp där hon inte hade någon kompis och den gruppen hette ”Ettan”. Hennes ”Bästis” var i den andra gruppen. Då sa jag att jag tyckte hon skulle säga till Fröknarna att hennes mormor tyckte det var viktigt att hon hade någon att leka med. Men det visste inte Fröknarna så vi kom överens om att de skulle få veta det först. I morgon skulle GullHjärtat berätta för fröknarna och dagen efter – om det inte blivit någon ändring – skulle GullHjärtat säga vad Mormorn tyckte var viktigt. Så var det med det! Det är ordning och reda med Mitt Lilla Gull!

Här är sidan: Grattis Lilla Mathilda på Mathilda -dagen

Skulle jag fira en riktig födelsedag?” Nalle Puh

Den 17 mars 2002.


Nu har jag äntligen hört från Mia. Lite lugnad men fortfarande lite orolig också. 

Nu går tiden så där fort igen. Dagarna bara springer iväg. Idag tog vi en härlig runda med Yassim uppe i skogen. Solen sken och vi körde ett par mil innan vi var framme vid Skogen. Där är så fint och så lugnt. Min Vattuman och jag och Yassim. Sedan åt vi på ett ställe med god mat. Kaffe blev det hemma och nu sitter jag här och sammanfattar de senaste arbetsdagarna. 

Lite planering framöver så jag har kontroll på mitt liv. Det behövs när det är intensivt. 

Vart ska du gå en så vacker dag? Så sa jag till valpen: ‘En så vacker dag.'” Nalle Puh

Den 25 mars 2002.


Det händer mycket nu. Jag noterar skepnaden hos olika människor med intresse, ömsom med bestörtning och ömsom med tillfredställelse. Det är otroligt hur folk som borde handla med klokhet och respekt helt verkar sakna dessa förmågor i vissa sammanhang. 

Människors handlingar ska tålas att granskas och analyseras, uppmuntras och kritiseras. Bygger handlingarna på en värdegrund – den värdegrund som människan i fråga säger sig omfatta!? Tyvärr är det inte så alltid … hos vissa människor.

Sådana människor saknar ”ryggrad”. Människor som inte säger ifrån när något går på tok eller handlingar är fel saknar civilkurage. Så är det bara!

Fram för mer civilkurage i alla sammanhang där människor möts!

I dagarna har jag träffat en hel del människor som numera inte står så högt i rang hos mig vad gäller både civilkurage och vanlig hederlig moral samt rättskänsla. Det är också en erfarenhet. 

Alla bäckar i skogen sorlar muntert.'” Nalle Puh

Den 26 mars 2002.


Ibland får jag märkliga frågor på mail. Kanske är de inte så märkliga egentligen. Idag har jag fått frågan: hur många mobbas?

Hur ska man kunna svara på den frågan utan en lång utläggning? Dessutom … inget namn som avsändare bara i epostadressen. Om det är elever som tror de kan få svar så lätt på en fråga … utan att själva anstränga sig …. nej det vill jag definitivt INTE uppmuntra. Dessutom tycker jag att läraren ska ta upp hur man ställer frågor och att man berättar vem man är och vad svaret skall användas till. Det hör till ”god ton” och vanlig ”hyfs och fason”. Lite uppfostran eller fostran eller vad man nu vill kalla det …

Det finns ju ingen möjlighet att jag ska hinna svara på alla upptänkliga och oupptänkliga frågor från alla möjliga och omöjliga personer!

Idag är det ännu en sorgens och saknadens dag. En Mycket Kär Farbror till mig har lämnat jordelivet idag. Han var en fantastiskt snäll och omtänksam farbror till oss alla kusiner. Den snällaste man kan tänka och alltid skojfrisk. Det var hos Min Allra Käraste Farbror S som jag stod i affär hos först. I en riktig lanthandel i djupaste Småland. Det var på den tiden som Ingemar Johansson boxades. Så länge sedan var det. Jag vet för vi vakade på natten och lyssnade på matchen. Jag var inte så värst gammal då. Men räkna och göra prislistor kunde jag och väga upp snus också. ”Nattloppan!” … lever vidare. *ler* 

… drömde om allt märkvärdigt, de hade sett och upplevat.'” Nalle Puh


”När du ska försöka fånga en Heffaklump, får du inte glömma bort att den fälla du sätter ut måste vara en Listig Fälla.” Nalle Puh

© Birgitta Rudenius

Om B i r g i t t a

Sometimes I like what I see – then I shoot! – Sometimes I don't like what I see – then I shoot too!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: