RSS Flöde

November 1999

”Se dig alltid noga för. Annars kan du kliva på en bit av Skogen som av misstag kommit bort.”

Nalle Puh


Den 1 november 1999

60 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Idag kan jag inte låta bli att tjuvstarta lite med skrivandet …. himmel! Jag har blivit vald till MÅNADENS KVINNA! På kvinnor.net
Åååh vilka fina omdömen och motiveringar … jag blir så rörd och jag blir så glad. Tack snälla ni! Jag blir så glad för Mina Cyberflickors skull. Deras berättande blir synligt och deras vardag uppmärksammad. Vårt arbete tillsammans kommer förhoppningsvis att hjälpa fler. Vårt syfte är ju att synliggöra barns och ungdomars svåra situationer. Vuxna behöver bli mycket bättre på att ”se”. Mycket bättre! Vi vuxna måste arbeta för att barn aldrig hamnar i sådana situationer som Mia, Semlan och Flingan beskriver.

Jag var lite fåfäng … foto …!!! … blir aldrig bra på foto … no1 no2 no3 no4 no5 …. jag blir aldrig bättre …. Så är det bara! Min Yngsta gjorde sitt bästa vid fotograferingen. Om jag har lärt mig att leva med mig själv som jag ser ut så får väl andra försöka stå ut med det också. *ler*

Mina Cyberflickor är riktiga skrivartalanger och jag är alldeles övertygad om att just skrivandet hjälper i bearbetandet av svårigheter och problem. Att kunna sätta ord på känslor och tankar innebär lite av ett ”organiserande av tankar” och blir en strategi att ta sig fram. Genom att en annan person tillåts ”titta på tankarna” får man nya infallsvinklar och hjälp vidare. Flingan och Semlan är ovärderliga stöd för varandra mitt i deras egna svårigheter. Alla tre tar del av varandras berättelser och deras empatiska förmåga är påtaglig. Jag tror också att de läser min dagbok här där jag ofta kommenterar eller reflekterar över barns villkor i vardagen. I allt detta arbete så finns det många dimensioner.

En viktig ingrediens är integriteten och anonymiteten. Det är viktigt att kunna berätta utan att röja sin identitet. Viktigt för ungdomarna. Livsviktigt med denna möjlighet. Så många barn bär på så svåra ”hemligheter”. Hur ska vi få fler barn att berätta … våga berätta!? BRIS gör ett ofantligt viktigt arbete. De samlar mycket kunskap om barns villkor. De kan göra statistik av alla samtalen. Statistik är bra för beslutsfattare och bra för att få en bild av hur många … vem … osv Men statistik räcker inte! Vi behöver veta mer hur det egentligen är … vi behöver göra barnens och ungdomarnas egna berättelser synliga … så som vi gör på denna webplats .

Många vuxna tycker att det är så hemskt många gånger det ”Mina Cyberflickor” får utstå att de nästan inte orkar läsa. Någon tänker: ”Orkar hon leva med det i sin vardag så ska jag minsann orka läsa!” Det är att engagera sig … minsann! När man sedan tar det med sig i vardagen för att upplysa fler … ja då blir vi jätteglada … jag tänker då … det finns hopp … om bättre villkor för barn. Barn har rätt till trygghet och barn har rätt till en gynnsam utvecklingsmiljö. Barn har rätt till god omsorg och kärlek.

Barn som saknar … barn som får utstå … säg ifrån! … berätta!  ”SE” dem!

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* obs Tyck till om barn!

”-Jag frågar ingen alls, sa I-or. -Jag bara talar om, hur det är.”

Nalle Puh

Den 2 november 1999

59 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Jag har varit nyfiken hela dagen idag. Kollat och kollat. Trodde att jag inte kunde hitta. Sedan fick jag mail. Min väninna, supporter och stöd BirgittaE ligger i täten, är snabb som en blink *Birgitta vinkar till Birgitta* Birgitta hade läst allra först. Jag fick också mail från Sara som intervjuat för jag kunde ju inte bärga mig utan att fråga vilken URL och visst … det var på …kvinnor.net … på huvudsidan. Jag läste högt för Min Vattuman. Han blev nog lite tårögd och visst är han jätteglad för min skull. Och visst ska han få bjuda mig på middag ute … eller kanske inne = hemma. Han är en hejare på att laga mat. Fast ibland är det så himla mycket han gillar och ska ha med och helst i … när han lagar mat. Jag vill helst ha ”ren” mat. Inte så blandat … var sak för sig.

När jag berättade att jag hade varit med i en tävling för att vinna en Parisresa för två … så sade han att då får vi nog äta löksoppa hemma innan vi åker. Då … för ganska länge sedan när vi var i Paris så ville jag, som älskar löksoppa, naturligtvis äta fransk löksoppa i Frankrike. Men vet ni vad!? …. jag ville inte ens äta (upp) den! Fy vad jag blev besviken. Osten var seg som skosulor och jag äter inte skosulor. Nej minsann! Min Vattuman är kanske bättre på fransk löksoppa än fransmännen själva. Jo, så är det … nog! Nu finns det ju så mycket annat gott att äta i Paris så jag ska nog klara det om vi vinner. Åhhh … tänk … *Birgitta drömmer sig iväg* … och vi ska ju faktiskt fira bröllopsdag snart … Pärlbröllop … 30 år. Inte illa minsann! Snart, snart, snart ….! Den 15:e … tror jag.

Jobb på webben har det blivit också. En helt omarbetad webplats här.

Jo, idag åkte vi till veterinären. Med Lilla Dixie. Min Vattuman hade så gott som fått mig att tro att det var juverinflammation. Men …. jag fick veta det jag redan visste … och inte ville …. så svårt det är … hur mycket man än  tycker om sina ”älsklingar” så kommer en dag när de blir gamla … också … så mycket glädje de kan ge och så mycket sorg de kan skapa … Hur mycket sorg det än är man tvingas genomleva så vill man ju ändå inte vara utan all den glädjen de givit. Min Lilla Dixie ska inte behöva ha ont och hon ska få somna in lugnt … en vacker dag. Hon har varit pigg som en lärka och frisk som en nötkärna i hela sitt liv. Hon har fostrats bitvis av en katt. UlleMissan och Dixie var hejare på att jaga tillsammans. Kämparglöd hade Dixie som få, när hon som liten valp lekte med vår dåvarande riesen Goliath, vars nos var lika stor som hela Dixie. Dixie bet sig fast i trasan och Goliath svängde och skakade henne runt i luften. Inte skulle hon släppa och ge sig inte! Idag hos veterinären var första gången i hela hennes liv som hon godtog att ligga på ryggen. Det gjorde hon i min famn.

Glädje och sorg … så kan dagar vara. Vilken tur att vi kan vara ”kännande” människor. Tänk om man inte kunde känna varken glädje eller sorg. Livet för med sig av allt och jag vill lära mig att leva livet …. väl.

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* obs Tyck till om barn!

”Han lekte hundra lekar, och sedan gick han i säng.”

Nalle Puh

Den 3 november 1999

58 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Åh vilken uppståndelse. .. kvinnor.net … Så roligt! ”Månadens kvinna” … mmmm … Tänk om dessa viktiga frågor om barns rätt och barns väl får en ordentlig skjuts! Tänk om! Det är det som glädjer mig allra, allra mest. Sedan stod det i mitt horoskop att jag får mycket beröm och uppmuntran och jag ska ta emot det för jag är väl värd det och dessutom blir jag bara mer kreativ då …. hrm …mmmm … mmm … jo, jag tänkte att … kanske ska jag starta en fond …. samla in medel från de som tycker arbete för barns väl är bra … använda pengarna till att utveckla detta arbetet. Kanske … ringde till min bank idag … och det är möjligt att skapa ett speciellt konto som är avsett just för detta specifika … med öppen redovisning, som är viktig tycker jag. Kan det vara en bra idé? Det känns som om det kunde vara det.

Idag stod det om rättssäkerhet i NST. Tänk om man blir beskylld för ngt man ej har gjort! Vilken kränkning och vilken vanmakt man måste känna om myndigheter kränker en enskild oskyldig människa. Jag vet en som åkte fast och fick böta för att han saknade säkerhetsbältet på. Ja, så var det … men sedan kom en konstapel och påstod att han även hade kört mot rött ljus! Påstod! -Var det inte du som körde mot rött ljus? -Nej, svarade den säkerhetsbältesbilisten, det gjorde jag inte, sanningsenligt.  Mot sitt nekande och endast p gr a poliskonstapelns påstående fälldes bilisten och förlorar sitt körkort för en månad. Det kallar jag rättsosäkerhet! Fy så kränkande för en enskild och i det sammanhanget mycket liten medborgare i svenska riket. Det är sånt som man endast tror kan förekomma i kommuniststater! Hu så hemskt!

Sedan blir jag arg … nästintill ilsk … ILSK! … vad är det för stolligheter de har för sig i regeringen! Inte fasen ska man ta bort filosofi! FILOSOFI ska ju in på schemat … mer … ännu mer … Det är ju filosofi vi behöver för att få rätt balans i IT-tillvaron. Filosofi och filosoferande över livets frågor och livets väsentligheter … DET ÄR JU DET VIKTIGASTE AV ALLT! Hur kan man då vara så korkad att man tar bort detta!?

Social kompetens … som skolämne … *Birgitta tar sig för pannan* … !!! … betygsätta social kompetens! … himmel och pannkakor! … jag bävar för alla elever som kommer att missbedömas av sina   lärare … elever som kommer att uppleva djupa kränkningar …….. Jag är rädd för att kompetensen brister ordentligt inom regeringen … *livrädd* eftersom det får så allvarliga konsekvenser!

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* obs Tyck till om barn!

”Lova att du inte glömmer bor mig. Aldrig. Inte ens när jag blir hundra år.”

Nalle Puh

Den 4 november 1999

57 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Intensiv dag så det förslår! Tidigt uppe … iväg till Lund … Lth … certec … Jag somnade inte vid ratten. fast det var tidigt och jag brukar bli sömnig av att köra bil. Det är för hemskt egentligen men så är det. Ibland får jag kämpa som bara den. Idag gick det bra.

Oj, vad intressant! Det mest intressanta förutom teknikens omöjliga möjligheter är att så många med specialförmågor deltog aktivt i dagen. Så brukar det vara när Bodil Jönsson håller i dagarna. Hon har en förmåga att engagera de det gäller. De slipper att bli pratade om … de ”pratar” själva … dvs de kanske varken kan prata eller höra men de ”pratar” ändå … Tänk om de med teknikmotstånd kunde uppleva! Eller de som inte bemödar sig lära teknikens möjligheter … tänk om de kunde begripa … inse … möjligheterna för de med specialförmågor … På certec kallas de inte för utvecklingsstörda! Varför ska man heta något negativt när man kan heta något positivt! Varför ska det alltid pekas på det som brister när det finns annat som fungerar bra! Varför lever vi i en sådan värld! Dags att ändra på! Utvecklingsstörd blir i st de med specialförmåga.

I morgon ska jag gå till banken och öppna ett speciellt konto. Nu vet jag vad det ska heta *ler* och tänker … på något fint … jättefint …. med färger … alla …. ***s färger …. På detta konto kan alla som vill stödja arbete för barns väl och barns rätt sätta in pengar. Vi får se vad det utvecklas till …. spännande!

Semlan föreslog … jo det gjorde du Semlan! … att jag skulle sätta upp en chat på webplatsen (obs)… det gjorde jag idag … ville göra Semlan glad. *vink till Semlan* Chatten kom till medan jag mailade till Semlan … vi övergick till chatten och strax kom Mia dit … Hur kunde du hitta den så snabbt Mia? … Mia hade letat upp sitt modem när hon var ensam hemma. BRAVO Mia! Sedan när jag lämnade var Mia och Semlan i full gång med chattandet. Jag var långsam med mitt pekfinger och Semlan tycktes ha tusen fingrar. Vi hade besök från Ohio m fl … folk liksom ramlade in. Hanna kom och gick …. du får stanna lite längre Hanna, nästa gång!

I morgon kommer Mitt Lilla GullHjärta. Min Stora och Min Lilla flicka. *Längtar* Oh … de hade ”överraskat” med att städa min bokhylla tills jag kom hem idag. Kris! Nu hittar jag inget … innan visste jag var varje bok och varje papper fanns …. kriiiis!

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* obs Tyck till om barn!

”Det finns tolv honungsburkar i mitt skafferi, och de har ropat på mig i timmar.”

Nalle Puh

Den 5 november 1999

56 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Vaknar idag av att Billie gnäller klagande. Han har ett sår som blöder … och ibland när tankarna far iväg och man inte är helt vaken så … kan det bli så man får ont i magen …. tänk om han förblöder …. tänk om jag inte begrep när jag borde begripa … när jag tänker detta är jag inte helt medveten utan halvt sovande men ändå … vetande något … som oroar. Man kan jaga upp sig väldigt i detta tillståndet precis_innan_uppvaknande_tillståndet. Min Vattuman är verkligen ett stöd då. Han vill hjälpa … han vill göra det som jag tycker är outhärdligt svårt.

Jag hittar inget sår … men det blöder … kan det vara örat? … har han fått sig ett hugg av ”damen” … jo så är det nog. Öron blöder ymnigt. En liten prick fanns det på örat.

Vilda dagen idag … vild som en höststorm! Vilt så det förslår inombords … nej oroligt är rättare att säga.

”En vacker dag har varit idag”. En vacker dag för Dixie. Nu har hon det bra och hon är hos Goliath. Dixie älskade Goliath och hon är trygg där. Nu andas hon inte tungt längre. Bara jag.

Billie tog sin dam och stack. De rymde! Fast de inte fick … fast ingen hade ju sagt till dem just idag … och då kunde de inte veta … ju … eller? Snälla människor stängde in dem i ett stall innan de hade hunnit riva alla traktens får och bita ihjäl alla traktens höns och innan de hade skrämt ihjäl alla traktens gamla tanter … och barn … innan … som tur var! Fy! … jag var livrädd att de skulle hitta på ngt dumt. Jag var inte rädd för att en annan hanhund skulle hitta Shivas. Inte alls. Det var en omöjlighet med Billie i närheten. Han hade nog ”kastrerat ev hanhundar som visat intresse för hans ”dam”. Nåväl inget hände. De stack under kanske 10 obevakade minuter och hittades ganska snabbt. Trötta som bara den! Lika gott åt dem!

Min bank hade mycket att göra idag och dessutom stängde de tidigare. På måndag blir kontot och bankgirot klart. Ska jag avslöja … ??? … mmmm … ??? …. mmm … ??? … jo … ”Regnbågsbarn” ska den heta. Logotypen ska vara en regnbåge med ”ett ensamt litet träd i stormen” … bl a …  ska bli mycket spännande att se hur det utvecklar sig. Himla spännande!

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* obs Tyck till om barn!

”Du kan bli kansler, så var glad! Jag lovar och jag svär.”

Nalle Puh

Den 6 november 1999

55 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Demonstration idag ….

***

Idag demonstrerar jag för alla barn som försummas av sina föräldrar.

Den 6 november är en bra dag för demonstrationer.

Föräldrar som inte ser till sina barns behov eller inser hur värdefulla barn är försummar sina barn. Föräldrar som utsätter sina barn för övergrepp begår brott.

Det kan röra sig om allt från att glömma födelsedagar till misshandel samt att inte ge kärlek och god omsorg. Dessa föräldrar borde begripa mer och borde ta mer ansvar.

***

Barn har rätt till …
trygghet, omsorg och skydd.

***

Så är det bara …. demonstration pågår!

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* obs Tyck till om barn!

”Vet kungen vem jag är?”

Nalle Puh

Den 7 november 1999

54 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Det börjar bli för mycket nu! Först Min Lilla Dixie som fick somna in … sedan rymmande hundar två dagar i sträck … sedan Billies blödande sår … och nu A-s kattungebett rakt genom nageln. Fy! …. Lite för mycket på lite för kort tid. I alla fall gick jag en jättelång runda med min Billie idag. En underbar dag i november. Hur kan det vara så härligt, fint och varmt i november?! Hur bara kan det? Tur jag lyckades njuta ordentligt av det idag. Direkt efter promenaden blev det frisering av Billie. Jag får kämpa med en för dålig maskin för hans päls. Billie har en superpäls … supersträv och supersvart. Men jag fick inte klippa riktigt på kinden där såret är. Flera gånger varje dag tvättar jag honom och baddar med jodopax. Det blir bättre och bättre. Som tur är.

Idag har jag gjort en ny katalog och ny webplats för alla ”REGNBÅGSBARN”. Egentligen ska den vara klar tills i morgon men jag har tjuvstartat. I morgon kommer jag att skriva upp BG-nummer och det betyder att alla kan stödja den verksamheten som har med Regnbågsbarn att göra. Ska försöka skriva lite om det sedan. Det är mycket som ska hinnas med. Kontakten med Flingan, Semlan och Mia har satt igång många tankar i huvudet på mig. Fler barn och ungdomar skriver. Barn behöver bekräftelse och många behöver stöd i vardagen. När jag låg i badet idag så tänkte jag … precis som jag brukar … bra tankar … nya idéer … allt möjligt … idag …. jo … jag tror vi står i en brytningspunkt … en alldeles ny situation … som vi måste kunna tackla bra … jag tror så här …

Många barn idag är mer förnuftiga och kan mer än sina föräldrar! Det finns alltså barn som är klokare än sina föräldrar, mognare t o m än sina föräldrar. Det kan ju inte bli annat än fel! (Fel som måste vändas rätt.) Särskilt när föräldrarna är oförmögna att ta föräldraansvar. Många av dessa barnen har en jättesvår vardag. De är ”lojala” till sin familj. De mår mycket dåligt. Ett exempel är alla de barn som har psykiskt sjuka föräldrar. Även om kommunerna egentligen har ansvar för de psykiskt sjuka så vet de inte ens hur många som finns och vilka problem de har. Än mindre om barnen i de hemmen, barn som ”drabbas”.

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Gusten är ett Lejon med två meter svans.”

Nalle Puh

Den 8 november 1999

53 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Idag är den klar … för idag och framåt …. så klar som en webplats kan bli … som naturligtvis alltid måste förändras förnyas utvecklas … ungefär som vi själva. Idag har jag fått det nya bankgirot också … REGNBÅGSBARN heter det. Det kan bli vad som helst … hur litet eller förhoppningsvis hur stort som helst. Idéer har jag. Önskningar har jag. Några finns att läsa i denna dagbok. Här och var. Både om barnhem för gatubarn och en tillflyktsort för Regnbågsbarn här på Kastanjebacken. Jag tror t o m att jag har skrivit om hur det skulle se ut … med rum som pärlband osv Det är inte fel med visioner och drömmar! Det är inte fel att varken vilja göra något eller att verkligen göra något. Vi kan inte acceptera att barn ska behöva genomleva vardagar som ”Mina Cyberflickor” tvingats göra! Jag kan inte acceptera det! Måste förhindra så långt det går. Måste finna vägar för att förhindra att barn hamnar i situationer där deras utsatthet är total. Måste ge barn strategier att komma undan … slippa …. säga ifrån …. skrika … berätta!

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Idag har jag lyssnat på Ingela O i H-borg. Det handlade om kulturmöten och kulturkrockar. Himla intressant! Jag är intresserad av kulturmöten. Jag vill veta mer om hur olika vi ser på världen. Jag har själv aldrig haft problem med att inse att vi (svenskar … några promille av världens folk) inte kan göra anspråk på att vara mest normala och veta vad som är mest rätt och mest riktigt … mest normalt. Jag tyckte ofta det var pinsamt i landsmäns sällskap utomlands … landsmän som hela tiden hade behov av att tala om för andra hur vi gör i Sverige som om det vore lösningen för alla!! Själv tyckte jag det var intressantast att höra hur ”de andra” gjorde, tänkte, tyckte, funderade, löste situationer … mm

Jag vet ju att västerländska kvinnor tycker så synd om arabiska kvinnor och ser på deras vardag som kvinnoförtryck och jag vet ju hur arabiska kvinnor ser på västerländska kvinnor och det förtryck de utsätts för genom krav på utseende, skönhetsideal som styr. Vilket förtyck är värst?! Vem har rätt att döma? Vilket förnedrar kvinnan mest? Vilken kvinna upplever sig mest som slav under förtrycket? Jag tycker nog lite synd om många västerländska kvinnor. Jag beundrar många arabiska kvinnor.

Jag tycker att människor är intressanta. Bland det mest intressanta som finns är de intressanta människorna. De intressantaste har alltid ett öppet sinne kombinerat med kunskap.

Göm inte din begåvning-
-Den är till för att användas
Vad är ett solur i skuggan

Ben Franklin

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Var och en försöker hjälpa till på ngt sätt.”

Nalle Puh

Den 9 november 1999

52 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Tisdag är min långa dag … en av två långa dagar … i veckan. Jag var riktigt trött idag när jag kom hem. Mina två små flickor hade varit så duktiga. Min Yngsta och Mitt Lilla GullHjärta. De hade gjort fint i stallet … skött om mina hästar … skött om Billie … hjälpt Min Vattuman med en sjuk gris … och sedan fanns det ett stort paket till mig!!!

Ett stooort paket. Jag öppnade … jättekul med paket …. fast man är över 50 … jättekul med paket. Vi stod alla tre runt det stora …. stora paketet. Först hittade jag en tavla … ett inramat bevis på utnämningen …. *stolt* …. *glad* …. Det är jättefint. Sedan en sminkväska … en liten svart med en hel del innehåll … Min Yngsta ville norpa den till sig hela tiden … hon tyckte inte om att jag sade att den passar ju perfekt att ha i min nya handväska. Sedan en gul fin pläd … som ser så varm och go´ ut. Pläden ligger nu inne i de rödmönstrade sofforna inne i Rummet. Åh vad skön den ska bli att värma sig i när kylan och den snåla skånska blåsten kommer och drar in i märg och ben. Skööönt! TACK! Tack kvinnor.net för de fina presenterna.

Sedan, efter att jag ätit en halv grillad kyckling, gick jag till datorn … låg efter med sidorna! Måste få dem utlagda innan det blir alldeles för mycket i boxen. Ligger efter med att besvara en del mail också … men det kommer svar … till snälla supporters … lärarkandidater som vill ha tips inför specialarbete om dyskalkyli … föräldrar som frågar om dyskalkyli … mm m fl mm m fl

Lilla GullHjärtat står bredvid och säger …. -Du bara säger vänta! …. -Du bara säger VÄNTA hela tiden …. -Nu när jag läst detta så ska du sluta sen! … -Du bara säger VÄNTA LITE! … -Nu ska du sluta! …. -Jag vill visa så fint vi har gjort! … -Jag vill visa Kastanjen! …. -Jag vill visa stallet! …. -Mormor!

Äntligen kunde mormorn ta sig loss från datorn.

Mia vill ta en paus i skrivandet och det känner Mia naturligtvis bäst själv. Jag behöver dock ingen paus. Semlan har det svårt med alla sina tankar som både trycker på och hindras komma ut för att tittas på ordentligt för att sedan göra dem  kraftlösa. Vägen dit är det svåra. När tankarna … upplevelserna väl tagits fram … tittats på … så tynar de undan för undan … blir kraftlösa. Flingan har skapat en ”talande” beskrivning …. om barns maktlöshet och utsatthet när de vuxna inte vill barnen väl.

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Och nästa vår (tiddelipom) om bra det går (tiddelipom) i mina tår (tiddelipom) det töar.”

Nalle Puh

Den 10 november 1999

51 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Kort dag idag … oh så skönt! Blev bjuden på mat i lekstugan nästan genast när jag kom hem. Äntligen har jag betalat mammas räkningar. Äntligen har jag sorterat i min skolväska. Äntligen har jag röjt i min brevbox på skrivbordet. Äntligen har jag …. vad … men det har jag … äntligen!

Rosentaggen fick sin sida idag. Den ligger bland de andra regnbågsbarnen. Den blir ett viktigt komplement eftersom Ulrika har sina upplevelser bakom sig men ändå alltid med sig. Långt borta och nära. Klarsynta tankar som tänks och hamnar på Rosentaggens sida.

Underligt … inspirationen rusar liksom inte till just nu … min uppmärksamhet finns nog fortfarande kvar där det behöver fortsättas att sortera. Och skrivas. Jag har mycket inom jobbet som måste skrivas … som det är svårt att hinna med inom tiden … dokumentationen är viktig men den tar minsann tid … rasterna räcker inte … då ska det pratas med kollegor om lektionen som varit eller lektionen som kommer … samordning … uppföljning … diskussion om vidare åtgärder … vidare förhållningssätt … vidare bemötande … viktiga saker … viktiga för eleven det gäller.

Pratade med mamma … hon var glad för utflykten … tyckte vi hanna så mycket … var glad … roligt … det var ju meningen … ännu roligare att hon sade det var roligt.

Nu ska jag skicka ett foto till min storasyster. Hon ville ha det! Pussen!Den Pussen. Sedan ska jag skriva ett snigelbrev till min syster och skicka tillbaka farmor. Fotot på Farmor och Dacke som jag (på nåder) fick låna. Min Syster var såååå rädd om kortet. Jag är också rädd om det. Farmor var lite speciell för min storasyster. Min farmor var världens gulligaste och snällaste. Alla älskade min farmor. Det bara var så. Alla älskade alla barnen. Alla vuxna brydde sig om alla barnen. Så var det när min pappa växte upp och så var det när vi växte upp. alla barn har det inte så (idylliskt). Därför är det så viktigt att …..

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Han kan alltid fundera ut en snillrik plan.”

Nalle Puh

Den 11 november 1999

50 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Skriva, skriva, skriva …. jag tror jag skulle kunna skriva från morgon till kväll. Skriva, skriva, skriva …. vilken tur att man kan … att det går … att vi har … skriften …

Men skriva tar lite tid … lite vill man ju tänka efter … inte som i chatten … där tankarna skriver sig själva … där man måste hänga med … kunna språket … det blir liksom lite kort och rumphugget … men chatten  är bra på sitt sätt … som mötesplats … för snabba tankars byten … och som mötesplats överhuvudtaget.

Ska lägga mig med en rapport alldeles strax. Socialstyrelsens rapport om barn till psykiskt sjuka föräldrar. Arvsfonden hade skänkt flera hundra tusen till arbete för just dessa barn i Göteborgstrakten. Verkligen på tiden att de uppmärksammas … att deras situation uppmärksammas alltså …. Verkligen på tiden!

Varför talas det så lite om barn som skär sig och gör illa sig? Nästan ingenting alls! Ändå är det säkert många som finns out_there och som av någon anledning tycker att de ska straffa sig, plåga sig, tvinga sig att känna, påminna sig, …. göra illa … varför är det så många som vill göra sig illa … inte nog med att andra har gjort illa … precis som inte det är nog … Varför kan inte alla bara gå med i en ANTI_JANTE – förening och bara vara glada för den man är eller iaf den man vill bli … det man vill uppnå … det man vill med sig själv och sitt liv …. Varför låta människor man mött på sin väg och som gjorde ont eller illa … varför låta just dessa onda inverka så på ens liv!? … varför just de!? … varför inte de som gjorde gott … menade väl … Man ska välja sina förebilder med noggrann omsorg! Man ska välja bort människor som inte förtjänar att vara förebilder! Man ska inte låta de som gjorde illa få grepp om ens liv!

Jag vill veta mer om detta …. att göra sig illa … att skära sig … vilja sig illa … vilja plåga sig … jag vill verkligen veta mer om hur man tänker …. Hur ska jag annars kunna förstå?

Jag tycker inte själv att detta blev bra skrivet! Hur ska det kunna bli bra när jag inte har vetskapen? Jag vill veta … mer … för att förhindra … genom att …

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Han kan alltid fundera ut en snillrik plan.”

Nalle Puh

Den 12 november 1999

49 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


En så kort dag idag … undrar vart den tog vägen … jobbade och såg inte en av mina kollegor … saknade henne … hoppas allt är OK … ringer nog i morgon för att höra så det är OK. Kom hem … fikade med Min Yngsta … pratade … mysigt … Min Yngsta har varit duktig hela veckan. Dessutom har hon passat Mitt Lilla GullHjärta. Lilla GullHjärtat var så kelig i morse … oh så mycket kel mormorn fick … oooh … mysigt … Under nattens timmar kom GullHjärtats mamma hem … Min Mellan har varit på mässa och kom för att övernatta i Min Yngstas rum. Lilla GullHjärtat var och kollade flera gånger … för säkerhets skull … fast de fick sova ut … sedan …

… var det så tomt när GullHjärtat hade åkt … när jag kom hem igen … tomt … tur jag kunde fika med Min Yngsta.

Tack O för mailet med dina erfarenheter om att ”straffa” sig. Du hörsammade min vädjan om vetskap. Åh vad jag uppskattar .. ”Self-abuse” kallas det på engelska. I Amerika har man forskat och man menar att 750 av 100 000 håller på med att straffa sig själva. Kan det vara siffror som går att översätta till svenska förhållanden? Jag bara undrar!? Att det är fler än vi någonsin anar är jag säker på. Fler och närmare än vi anar … Ja så är det! Varför? … Jo enligt forskaren har man svårt att tolerera negativa känslor och ångest, man har svårt att trösta sig själv och man saknar tilltro till den egna förmågan. Jag tycker det skriker ut ensamhet och längtan efter att bli tröstad. Fast jag har kanske fel. I vilka grupper förekommer det? Jo det kan man få svar på. Vad utmärker dem? Jo det kan man också få svar på. Jag ska kontakta den läkaren i Sverige som verkar ha satt sig in i detta problem.

I senaste numret av Illustrerad Vetenskap finns en artikel om hur barn mot alla odds klarar sig bra. Fler än man trodde. Forskarna t o m tvivlade på sina resultat när de visade sig vara mer positiva än väntat. Glädjande läsning! Jag somnade igår medan jag läste så jag får fortsätta ikväll.

Men en sak är säker …..

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Jag har fixat så man numera kan skicka Regnbågskort med hälsning till sina vänner från den angelägnaste sidan på Internet … REGNBÅGSBARN

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Jag slåss med drakar må ni tro.”

Nalle Puh

Den 13 november 1999

48 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


En så kort dag idag … skrev jag igår. Egentligen är det ju så att hela veckan var så kort … eller snabb … bara sprang iväg! Hann inte ens blinka.

Såg just nu ett program om alkoholism. 10% av alla i västvärlden tål inte att dricka alkohol. Undrar hur många av dessa 10% som själva begriper det? Undrar hur många som lyssnar på hjälp för att förstå det? Undrar hur många som inte alls vill inse? Undrar också hur många barn som drabbas av dessa? Undrar också hur många barn som ”leds in” i eget missbruk av sina föräldrar? Sedan finns det faktiskt de som inser redan innan de börjar dricka! De som haft föräldrar som druckit och som inte vill hamna i samma misär … definitivt inte … har de bestämt med sig själva. De är beundransvärda! Jag känner ett par.

Barn har en benägenhet att på sig skulden. Det är inte rätt! Men barn gör det ändå. Någon förklarade detta genom att vår kultur präglas av en ”göra”-kultur. Det är bra att göra saker och man är duktig när man gjort saker. Går ngt snett så … har man inte varit duktig … är värd att bestraffas … barn tar därför på sig skuld. Barn tror t o m att det är deras skuld när föräldrar skiljer sig! Barn tror att det är deras fel när föräldrarna dricker. De kanske inte är tillräckligt duktiga. De kanske är dåliga! Tror dom … barnen! DETTA ÄR JU INTE KLOKT!

Är de sedan omgivna av vuxna som talar om för dom att de inget duger till så … HERREGUD VILKEN OMOGENHET hos de vuxna! Ja jag tror faktiskt att det är så … att i en hel del familjer är barnen klokare än deras föräldrar. Så är jag övertygad om att det är. Men de barnen behöver stöd … tidigt … ännu tidigare .. för att de inte ska hamna i en karusell … en blodig klandrande karusell …

Det märkliga är att de barn som börjar skuldbelägga sig själva … straffa sig själva … skada sig själva … de skulle aldrig komma på tanken att klandra ngn av sina kompisar i en liknande situation … då skulle de känna väldigt mycket sympati och förmedla väldigt mycket empatiska känslor! Det är märkligt!

Men en sak är säker …..

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Jag har fixat så man numera kan välja bland flera Regnbågskort och skicka   hälsning till sina vänner från den angelägnaste sidan på Internet …REGNBÅGSBARN

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Jag slåss med drakar må ni tro.”

Nalle Puh

Den 14 november 1999

47 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Himmel jag hade glömt att ändra datum på min dagbok igår! Nu har jag ändrat annars skulle det ju varit skrivet två gånger för den 12:e och ingen för den 13:e. Idag är det den 14:e … så det så!

Skriver på en annan dagbok på nätet också. Den kan man skriva i var man än är i världen. Betyder ju att man kan få fram meddelanden snabbt till de man vill … om de känner till sidan. Tänk vad man kan stå i kontakt med varandra tack vare websiter som den! Tänk om man haft denna möjlighet när alla flyttade ut till Amerika! Tänk vad man då hade kunnat följa med i vad som skedde både hemma och ”over there”. skrev jag igår.

Jag har försökt maila svar till Jocke i Umeå … men jag får bara tillbaka mailet. Jocke … visst vill jag medverka och föreläsa … om barns villkor i vardagen, skolan, barnen, eleverna, lärande, förutsättningar för … mm …

Mia har fått sin 6:e sida och Therese finns med bland Regnbågsbarn nu.  Jag har också bett Mia, Semlan och Flingan att måla kort. Vore kul om man kunde välja kort som de gjort … tänkte jag.

Bildarbete är verkligen kul. Just nu har jag bearbetat foton jag tog på en elev i skolan. Sedan har jag satt in en seriefigur på kortet och lite text. Hoppas att det ska öka motivationen för skrivning och läsning. Blir spännande att se reaktionen i morgon. I skolan har jag inte dessa program så därför sitter jag här hemma på söndagskvällen och gör skolarbete !!!!! Laddar till servern för att kunna hämtas i skolan genom Internet … jaha … så är det med det!

Ja nu blir det nog inte mer idag …. ska se om servern funkar nu … den krånglade för en stund sedan precis när jag mailade med Mia.

Men en sak är säker …..

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Jag har fixat så man numera kan välja bland flera Regnbågskort och skicka   hälsning till sina vänner från den angelägnaste sidan på Internet …REGNBÅGSBARN

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Jag slåss med drakar må ni tro.”

Nalle Puh

Den 15 november 1999

46 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Vi höll på att glömma! Plötsligt kom jag på att undra …. vad var det för datum idag …?… båda tittade upp … skrattade …. hade tyst minut flera minuter … Hittade inte vad vi skulle säga. Men vi visste ju båda två! Skulle vi hitta på ngt? Jo det skulle vi väl ändå! Fast det är ju gruppmöte ikväll … men … Jo visst skulle vi ägna oss åt varandra en sån här dag …. en Pärlbröllopsdag. Jo_men_visst!

Jobbade som vanligt … båda två och på var sitt håll. När jag varit hemma en stund och hunnit uppdatera sidor så dök Mannen_i_mitt_liv upp och vi gav oss iväg. Jo vi körde till Ängelholm för att äta gott och mysigt. Stegade iväg till Torsten eller vad restaurangen heter. Slog oss ner, fick menyn …. och konstaterade att … nej … här fanns inget … idag … som vi fastnade för …!! … När vår order skulle tas fick vi lämna vårt besked men sa att vi kommer tillbaka en annan dag … vänligt leende och välkommen tillbaka … så ska man reagera … och visst kommer vi tillbaka … en annan dag.

Vi åkte tillbaka till Båstad … och valde Centercourten … där är det alltid gott och alltid jättetrevlig service. Löksoppan, förrätten, var inte vad vi förväntade … men den var god … annorlunda … husets egen … (Min Vattuman gör världens godaste löksoppa – Ingen kan slå den!) Sedan blev det oxfilé i olika tappning för oss … pepparsås för honom och baconinlindad med ädelost för mig …. mmmums … Vi blev mätta och glada … nöjda och belåtna … kaffe serverades hemma … med GB guldglass till … vanilj till honom och choklad för mig … mmmmums … nöjda och belåtna …

Ute är det stjärnklart och vackert under den mörka kvällshimlen … underbart vackert … passar bra med många kramar … med himlen som tak … *ler*

Men en sak är säker …..

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Så mycket jag vill bli och så mycket som är skoj.”

Nalle Puh

Den 16 november 1999

45 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Jag brukar ju inte drömma … men jag hade faktiskt en mardröm häromnatten … eller inatt … mina tänder ramlade ut och jag kunde inget göra … det var väl ändå en mardröm! Jag hade tappat en xxx och en annan hade gått sönder. Måste fixa tandläkartid. Lyckades … i grevens tid … min tandläkare skulle på kurs på ett par veckor … himla tur vill jag säga … ja minsann! Nu är det fixat! Pust!

Min Vattuman undrar ofta varför det bara är flickor som skriver …??? … Ja, vad ska jag svara på det? Vad gör pojkar? Varför skriver inte pojkar? Vad gör de i stället? Hur klarar pojkar övergrepp och kränkningar? Hur klarar pojkar misshandel och missbrukande föräldrar? Hur får de sina känslor bearbetade?

Jag tror att de flesta blir utagerande … våldsamma … inte så konstigt … känslorna måste ju vara av den digniteten … Hur fångar vi bäst upp pojkar med svåra upplevelser? Är flickor mycket klokare? ”Mina cyberflickor” är iaf himla kloka. Tänker flickor klokare tankar, förnuftstyrda? Är pojkar mer ”driftstyrda”? Låter sin aggressivitet leva ut?

Hur ska man kunna veta? Jag kan bara göra antaganden … tänka mina undrande tankar. Kanske får jag några   kloka kommentarer av vänliga dagboksbesökare. *ler*

Men en sak är säker …..

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Så mycket jag vill bli och så mycket som är skoj.”

Nalle Puh

Den 17 november 1999

44 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Idag vet jag inte alls vad jag ska skriva. Så är det ibland. Men oftast kommer det ändå en massa ord ramlandes i min väg och strax är dagbokssidan fylld.

Anställda som framför kritik kan antingen vara en tillgång eller ”pain in the as” …. vilket de är avgörs av graden av organisationens kompetens … arbetsgivarens kompetens. Låt säga att den kritiske har kompetens för sitt uppgift men är kritisk till hur organisationen sköts … organisationen kan vara en skola, en tillverkningsindustri eller vad som helst … Det är alldeles för vanligt idag att organisationer inte förmår tillvarata den kompetens som finns … det är alldeles för vanligt att man önskar ja-sägare omkring sig … Så fruktansvärt trist! Aldrig i livet skulle jag vilja ha ja-sägare omkring mig! Aldrig! Jag vill ha levande tyckande människor, ärliga människor. Inte baktalare, inte utstuderade, inte intriganta, inte fegisar, inte oärliga människor ….

Jag gillar struktur. Jag gillar att ha genomtänkta underlag för diskussioner. Jag vill alltid själv hitta modeller för att tydliggöra förklaringar t ex hur funktionerna ser ut inom olika förmågor/kompetenser som krävs för att klara vissa moment … t ex läsning … matte … Hur ser minnesförmågan ut? Bildminnet … sekvensminnet … visuellt … auditivt … Hur inverkar koncentrationen … uthålligheten … motvationen … och hur står det till med medvetenheten … den egna … om processerna och den egna rollen i alltihop … hur ser det bara ut … För att kunna rbeta konstruktivt med att utveckla … förbättra … måste titta på alla olika aspekter … visst!

FFFF – Fakta – Färdigheter – Förståelse – Förtrogenhet – de 4 F-en –

De är bra att ta till för att förklara … diskutera kring … Jag gillar FFFF-en! Så är det bara! För att överhuvudtaget kunna lära måste man må bra! Trappan ni vet …. behovstrappan … sen kan man börja tänka på att lära …. utvecklas …

Men en sak är säker …..

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Så mycket jag vill bli och så mycket som är skoj.”

Nalle Puh

Den 18 november 1999

43 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Jag tror att jag låter sängen ropa på mig snart … precis som Mia rådde mig till. Har varit iväg på sammanträde ikväll och just nu uppdaterat alla sidorna. Så nu känner jag mig lite trött.

I min mailbox hade jag många mail … bara rara vänliga trevliga mail …. men igår fick jag ett mail med virus i. Det finns elaka människor som vill förstöra … det är väl underligt! Människor man inte ens känner. Viruset ligger i en exe.fil som heter … himmel nu glömde jag precis … iaf var det ngt med ”park” … Pretty Park.exe Det kom från ngn som heter C A och jag tror det var swipnet. Jag skickade tillbaka mailet och öppnade inte exefilen. Naturligtvis! … Inatt när jag vaknade tänkte jag … vad dum jag var! … jag skulle ju skickat mailet till ”abuse” hos den internetleverentören … så dumt att jag inte tänkte på det!  Det ska jag tänka på till nästa gång som jag hoppas aldrig inträffar.

Nåja lite till ska jag forska i det hela … Jag har väldigt svårt att låta bli att reagera och agera när ngn gör saker som skadar andra. Det är ju enda sättet att få bukt med avarter. Låta de skyldiga ta konsekvenserna av sitt handlande. Min grundinställning är att den som förorsakar en annan människa lidande eller skada ska ersätta skadorna. Nu vet jag att en kollega och kanske fler har fått mycket trassel genom att öppna denna exe.fil som slog ut hela hårddisken. Jädrans! Nu svor jag nästan … bara nästan … och jag är väl medveten om att vissa skador inte kan ersättas … så är det bara!

Oh … nu hörde jag ngt … min lilla goa säng …. o_ja … jag kommer … snart ….

Men en sak är säker …..

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Suger på karamellen lite till …. får jag väl ….? …! …. ja….  kvinnor.net … mmm ”Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Så mycket jag vill bli och så mycket som är skoj.”

Nalle Puh

Den 19 november 1999

42 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Åh … nu är jag mallig. Det blir så bra så! Först hade jag tänkt att använda access men det verkar krångligt och amerikaniserigt och businessinriktat … och … så valde jag gamla trogna excel. Jag gjorde min lista och länkade till bedömningsrapporter och dagrapporter. Nu ska det bli mycket ordentlig ordning på min dokumentation. Dessutom blir det lätt att lämna efter om man ev skulle byta jobb. Bara att överlämna en diskett. Tjoho!

Men himmel vilken tid det tar! Tre elever på 3,5 timmar! Himmel! Denna dokumentation tar eviga tider. Men sedan ska det kunna flyta smidigt. Tänkte få in alla under denna helg. Hur många timmar kommer det att ”kosta”? Kosta mig alltså?!!?

Min Internetleverentör har uppmärksammat Oktobers Månadens kvinna. Det är roligt att få uppmuntran för den goda saken. Det innebär ju att fler få mer kunskap om hur barn och ungdomar har det. Mycket bra! Jag gillar seriösa internetleverentörer.

Det finns ju den andra typen också. Dit underjordiska organisationer flyr. Sådana som inte tål dagsljus. Det gäller rasistiska organisationer och sexfanatiker … sexpsykopater … pedofiler … de flyr till oseriösa internetleverentörer. Hoppas att seriösa internetkunder flyr från dessa oseriösa illa snabbt. Rösta med fötterna eller rösta med musen … klicka dig rätt på webben.

En sak är säker …..

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Månadens kvinna” … mmmm …  *glad*

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”… att vara så hjälpsam som möjligt.”

Nalle Puh

Den 20 november 1999

41 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Idag har jag trampat ngn på tårna. Jag har trampat många på tårna. Tydligen … var inte alls meningen .. och kunde aldrig drömma om att det fanns så mycket aggressioner i hierarkin. Skam i vår kår må jag då säga … egentligen.

Ja, så här var det … föreläsningen hade kommit till den punkt när frågestunden tog vid och frågorna kom igång. Jag ville anknyta till ngt som föreläsaren berörde och som jag anser vara viktigt … påfallande många barn nu för tiden håller pennan fel … och skriver bokstäverna på fel sätt … Det betyder en hel del i läs- och skrivinlärningen och jag har faktiskt funderat en hel del själv på detta och jag har också diskuterat det med kollegor runt om … även med förskollärare …

Min slutsats har blivit att barn nu för tiden lär sig skriva och blir intresserade av bokstäver mycket tidigare än förr. Förr fick småskollärarfröken ta hand om och introducera denna konst. Barn lärde sig skriva och läsa i första klass … då … förr. Men nu … nu kryper det ner i åldrarna och kanske inte förskollärarna har den utbildningen och därmed den insikten om ”skrivkonstens” betydelse   … mer hann jag inte säga … innan denna aggressiva med ömma tår hävde upp sin stämma och påtalade för mig vilka fördomar jag hade … alla hoppade nog till av denna överreaktion som ju visar vilka aggressioner som ligger i botten hos en och annan förskollärare gentemot en lärare i ”hierarkin”. Naturligtvis ursäktade jag mig om jag hade uttryckt mig klumpigt och sårat någon .. det var ju verkligen inte min avsikt … men faktum kvarstod ju … och det ÄR VIKTIGT att ta tag i detta. När jag avslutat denna gång hördes en massa applåder. Många kom fram till mig efteråt och sade att de ansåg att jag hade rätt och de angav den troliga förklaringen till överreaktionen … det där med hierarkin.   … och detta ska vara lärare som ska undervisa elever i svårigheter och handha mobbning mm … ska jag ta mig för pannan … jo det är dags …*Birgitta tar sig för pannan*…

En sak är säker …..

Barn måste lära sig att berätta. Det är inte att svika som de ofta tror. Tvärtom faktiskt! Barnen kan vara räddningen om de berättar. Både för sig själva och sina föräldrar. Barn måste berätta om det brister i omsorgen och barn måste berätta om de blir slagna eller utsatta för kränkningar.

Månadens kvinna” … mmmm …  *glad* … i en hel månad …

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Om nån vill applådera … så är rätta stunden inne nu.”

Nalle Puh

Den 21 november 1999

40 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Är kärleken evig? Ja, vi har diskuterat idag. Min Vattuman har en egen teori eller en speciell teori … han menar att kärleken är genetisk … ja jag måste erkänna att jag inte riktigt hänger med i det resonemanget. Men han menade att han hade stöd i Illustrerad Vetenskap. Hrm! Måste nog läsa den artikeln.

Jag har nog inte stöd där för min teori. Min teori är att kärleken antar olika skepnader … förändras … utvecklas … förädlas … men den kräver insats. Betydande insats … satsning … prioritering … värdering … av vardagsvarande. Kärlekens olika skepnader kan vara … förälskelse … kärlek … gemenskap. Man kan tala om olika nivåer … lägre och högre nivåer för kärlekens väsensskepnader. Den högsta nivån är när en flerdimensionell djup gemenskap har utvecklats. En gemenskap som bygger på omsorg, omtanke, respekt, generositet … mm … dessa också på olika plan  Ja ungefär så tror jag … utifrån min erfarenhet och utifrån vad jag sett och upplevt.

Vi har diskuterat relationer och andra viktiga saker idag. Jag har diskuterat med mina döttrar. Det är roligt. Himla kul! Jag blir så glad när de kommer med sina djupaste funderingar och sina undringar … livsfrågor är viktiga. Så är det bara!

Idag sov jag länge. Vaknade när frukosten var klar. Min Yngsta hade gjort fint för fikat i morgonstund. Då ringde Min Mellan som tänkte komma och var sugen på te. Vi hann med en runda ute i hästhagen och Min Yngsta fotograferade flitigt. Inte mig alltså … utan Billie som inte stod still och Chippen som stod fint och still. han fastnade nog på kortet. Billie fick kanske med svanstippen eller så på fotot. Återstå att se så småningom.

Min Äldste hade inte tid med familjemiddag idag. Så kan det vara ibland. Mitt Lilla GullHjärta hade en sten med till Mormorn. En fin sten som var inlindad i fint cellofan. Milde tid så fint!

Nej! Nu är jag trött! Sängen ropar snart … hoppas jag ….

Månadens kvinna” … mmmm …  *glad* … i en hel månad …

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Underhållande på ett stillsamt sätt…”

Nalle Puh

Den 22 november 1999

39 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


För några dagar sedan berättade jag om att försummade barn överraskar psykologerna. I Illustrerad Vetenskap (nr15-1999) , min favorittidning, finns en artikel ”Givna förlorare blir vinnare”. När det gäller försummade barn så är det ju helt underbart! Forskarna trodde de hade gjort fel. Resultaten blev för positiva.

Det visade sig att 1/3 av alla barn som vuxit upp med försummelse, våld, missbruk … hade arbetat sig loss från barndomens upplevelser och hade skapat sig välfungerande liv, socialt, på arbetsmarknaden, med familjeliv … Beundransvärt och strongt. Vad var det då som var gemensamt för de som klarat sig så bra? Vilka faktorer hade de gemensamt? Jo, det blev naturligtvis forskarna nyfikna på, som tur var … hur ska vi annars få vetskap och kunskap … om inte forskarna är vetgiriga! Hurra för alla vetgiriga forskare!

Enligt nämnda artikel fann forskarna ”Fem vägar till styrka”:

TRO; en stark tro ger känslomässig styrka, vare sig det är tron på sig själv, Gud, en skyddsängel eller annat …
ÖPPENHET; att kunna tala med andra och be om hjälp är en stark självhjälp.
ANSVAR; ta hand om andra t ex yngre, ger stolthet och bidrar till stärkt självvärde.
ETT MÅL I LIVET; den som har ett mål i livet ser en mening med sitt liv.
EN FRISTAD; en mental eller fysisk tillflyktsort ger andrum i kaoset.

Detta visar en beundransvärd överlevnadsdrift … en form av intelligens … idag pratas om så många olika typer av intelligenser. Numera menar man inte endast den logiska, verbala mätbara … utan nu finns känslans intelligens … de sju intelligenserna …. och naturligtvis överlevnadsintelligensen.

Månadens kvinna” … mmmm …  *glad* … i en hel månad …

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Han skulle säkert veta, vad som skulle göras, när man är omgiven av vatten.”

Nalle Puh

Den 23 november 1999

38 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Nu blir det nog inte så mycket skrivet … här! Jag har ju skrivit där … och där  och där och där …. det får väl räcka ett tag. Sedan tycker jag att det är värt att läsa gårdagens dagbok igen … och igen och igen och igen. Ja faktiskt tycker jag det! Mia hade läst och reflekterat. Mia är bra på att reflektera, fundera, resonera och filosofera. Himla bra! Så är det bara!

Igår hade jag tänkt att skriva hur glad jag var över hennes sätt att skriva. Ytterligare en skrivarbegåvning! Bara i auhgusti så var det en liten flicka som ursäktade sig med att inte kunna skriva och uttrycka sig i skrift …!!!… Det var då det! NU … en skrivarbegåvning. T o m diktar ibland. Jag blir rörd när jag tänker på det *ngt blankt i ögonen*

Oj, oj, oj … hörde jag ngt … min lilla go’a säng ropar på mig. Tur det är ngn som har vett att se till så jag får lite sömn. Själv saknar jag detta vett under veckans vardagar. Dock inte under helgen. Då är jag jättevettig! Jag bara säger det! Så är det bara! Jättevettig ibland … inte vetigt så vettigt!

Mitt Lilla GullHjärta var här som hastigast idag. Om jag körde direkt hem … genast så hann jag träffa dom. Jo jag vet en mormor som tog bilen vid ratten och susade raka spåret hem denna eftermiddag. och en liten stund … ett litet keligt gosekel … en kort stund … sedan bar det iväg med den gröna Kermit. Och GullHjärtat försvann i mörkret vid sidan av sin mamma … och mormorn vinkandes på trappen.

Nu ska jag lyda …. min lilla gosiga säng …. natti natti ….

Månadens kvinna” … mmmm …  *glad* … i en hel månad …

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Någon av de där duktiga läsarna, som kan läsa skrivet.”

Nalle Puh

Den 24 november 1999

37 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Det blir inget idag! … Orkar inte! Jobbet och sedan sammanträde …. hemma nu 0:30 för att uppdatera sidor sedan igår.

Inte har jag hunnit skriva några mail heller ….. förlåt alla! Mailen kommer …. Innan jag ska lyda sängen ska jag …… säger det inte!

Nu ska jag lyda …. min lilla gosiga säng …. natti natti ….

Månadens kvinna” … mmmm …  *glad* … i en hel månad …

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Någon av de där duktiga läsarna, som kan läsa skrivet.”

Nalle Puh

Den 25 november 1999

36 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Jag avskyr när min dator fryser! Hatar det! Måste göra ngt åt detta. Vad? Ska jag behöva installera om allt och formatera hårddisken!? Ja kanske det är dags.

Idag har jag funderat omkring Therese och hennes situation. Det finns säkert många andra Regnbågsbarn i liknande situation. Ansvarstagande barn. Har skött både yngre syskon och förlder eller föräldrar. Men barn måste också få vara barn. Ungdomar behöver också stöd i sin vardag. Framförallt behöver de ett hem att komma hem till. Inte bara ett stök att komma hem till … eller något som man inte alls vet hur det ser ut … kanske har det barkat lös eller fallit ihop … osäkerheten inför hur det ser ut när man öppnar hemmets dörr. Hur ska man klarar sitt eget skolarbete och sitt eget liv om man är barn och ung … och behöver stöd i sin uppfostran och i sin utveckling? Det ska inte behöva vara så. Jag anser att det borde finnas bra socialsekreterare för barn och ungdom. Det är ju inte klokt att barn ska behöva känna att de inte vill ha med soc att göra! Vad har soc gjort för att erövra ett så dåligt rykte! SKAM!

Alla socialförvaltningar i hela Sverige borde ta sig en ordentlig funderare! Hur sköter de sina jobb i barn- och ungdomsärenden. Är det ngt jag önskar att mina skattepengar ska gå till så är det ungdomar som drabbats av vuxnas oförmåga. Alla Sveriges socialförvaltningar borde snarast se till att fortbilda sig om barn och ungdom. När jag började min politiska bana för 10 år sedan så läste jag om riksdagens revisorers kritik över socialsekreterares brister i kompetens om barn och barns utveckling … har det inte hänt något!!!! Jag bara undrar … och samtidigt bestämmer jag mig för att nu ska det skickas brev till socialhögskolorna … jag har en kontakt i Lund … jo det ska bli några mail i helgen! Så ska det bli!

Bra tänkt Birgitta! Jag får ju säga det själv … Sedan vet jag att jag har god draghjälp av så många kära vänner i cyber ….. *kramar till er alla*

Min dator pajar precis när jag skriver till Mia att hon gjorde rätt som sparkade killen i skrevet i den situatinen som han satte henne i. Bravo Modiga Mia! Vem fasen tror han att han är ”Tuppkycklingen”! Trycka upp Min Mia i skåpet i skolan och förnedra henne och hennes mamma inför kompisarna. Nej fy tusan och alla pirater och drakar! *kram Mia* . 

Idag kom jag på vad mitt rum i skolan ska heta … MELLANRUMMET … färgglatt och välkomnande. Rummet mellan spåren. Våra arbetslag och klasser heter röda, blå, gröna och gula spåret. Mitt rum ligger mellan spåren. ”Mellanrum” kan symbolisera mycket. Det ska jag berätta om en annan dag. säger det inte!

Månadens kvinna” … mm …  *glad* … en hel månad är snart slut …*snyft*…

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Någon av de där duktiga läsarna, som kan läsa skrivet.”

Nalle Puh

Den 26 november 1999

35 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Min allra käraste Faster A fyller år idag. Min Mellan och Mitt GullHjärta kom idag för att sova över … kanske ända till söndag.

Denna dagen hoppas så gott som över …. jag lade mig tidigt och läste Bamse för en viss ung liten dam … tillika ett GullHjärta ….

Månadens kvinna” … mm …  *glad* … en hel månad är snart slut …*snyft*…

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Någon av de där duktiga läsarna, som kan läsa skrivet.”

Nalle Puh

Den 27 november 1999

34 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Vaknade av att Våra Flickor gjort frukost. Lång … jättelång frukostsittning … mysigt.

Sedan har jag gjort absolut ingenting. Dessutom gick jag och lade mig igen och läste Illustrerad Vetenskap … om en ny upphittad isman … denna gången i Canada … närheten av Alaska …. spännande.

Sedan sov jag … fast GullHjärtat kom i flera omgångar och hade något på sitt lilla hjärta varje gång … jag sade faktiskt till att jag ville sova …. men fick nästan samvetskval … fy så dum jag var …

Flickorna åkte till stranden för en promenad och GullHjärtat och jag gick en hundrunda och plockade blommor. Ja det finns faktiskt några gula senapsblommor kvar och någon åkervädd och någon blåklocka … och rölleka … och gräs  …

Nu funderar jag på att ta ett bad … eller hämta fram adventsljusstakarna … eller börja med middagen … badet lockar ju mest … men kanske något ”borde” tar överhanden … vi får se …. 

Denna dagen har jag fått ett pris för Regnbågsbarnsiten. Tack Ingrid!

Månadens kvinna” … mm …  *glad* … en hel månad är snart slut …*snyft*…

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Han kan alltid fundera ut en snillrik plan.”

Nalle Puh

Den 28 november 1999

33 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Jo, jag lovade ju att återkomma till MELLANRUMMET. Egentligen gjorde jag MELLANRUMMET för att en elev skulle kunna göra en presentation och få känna sig riktigt duktig eller iaf klara något som de andra inte gjort. Göra något som kunde beundras av andra och göra min elev glad och stolt. Så tänkte jag.

Sedan råkade det bli så att jag tog fram en modell och den råkade i sin tur handla om min sal som fick namnet MELLANRUMMET och varför det namnet dök upp förklarade jag för någon dag sedan.  …MELLANRUMMET … färgglatt och välkomnande. Rummet mellan spåren.Våra arbetslag har fått sina namn efter fyra glada färger.MELLANRUMMET kan även få vara symbol för kunskapsluckor som kan fyllas … för avstampet till något nytt som skall läras och som tycks svårt …MELLANRUMMET kan även symbolisera dialogen som leder mot ett mål som kan tyckas svårt att nå … i någon situation … MELLANRUMMET som symbol kan finnas överallt och mellan vilka som helst. IMELLANRUMMET skapas nya möjligheter som leder framåt och mot de mål som är uppsatta ….

I MELLANRUMMET ska arbetet präglas av kreativitet …. och målmedvetenhet … Så vill jag se det det … Hoppas det är OK! … Mitt rum mellan spåren.

Lilla GullHjärtat har åkt hem. Då blir det tomt. Men hon kommer snart igen. Och hon läste om Nalle Puh och vintern för sin mormor. Sedan gjorde vi ett bildspel med hennes fina teckningar. Sångerna är inte riktigt klara än.

Typiskt att Y3 var slut! Jag som ville tvätta mina tröjor. Nu får jag vänta tills i veckan. Typiskt! Ialla fall var promenaden i busvädret härlig. Den gick över stock och sten och vedervärdig taggtråd. Men Min Billie är försiktig, som tur är.

Nu fick vi precis meddelande om att Vargen är här … just här i Påarp … Tänk om den tar någon av våra små grisar! …. Måste ut ….

Månadens kvinna” … mm …  *glad* … en hel månad är snart slut …

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Om nån vill applådera … så är rätta stunden inne nu.”

Nalle Puh

Den 29 november 1999

32 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Jo vargen hade siktats mellan Påarp och Torekov. Fast våra grisar hade inte sett den … verkade det som. Lugnt i grishagen … som tur var.

I helgen dök det upp förslag om ny ordning för julfirande. Döttrarna i familjen hade förslaget. Det var annorlunda och inriktat på att göra det mysigt och avkopplande … utan stress … utan för mycket mat … med aktiviteter … undvikande av väntan … DEN väntan … Kanske inte så dumt. Jag är nog den som är duktigast på att rationalisera bort alla ”måsten” … men samtidigt den som blir föremål för vilka måsten som inte gjorts … låter lite konstigt kanske … Tänk jag behöver inte särskilt mycket julattiraljer för att ”fira” jul. Med små barn i huset så finns det vissa ”måsten” som även jag vill att små barn ska få uppleva. Julgranen är nog ETT sådant måste. Och julklapparna. Våra julgubbar som äts julaftons morgon är nog ett måste för alla … tror jag. Jo, vi kommer nog att klara julen även i år.

Bara det inte blir FÖR mycket jul. Jag vill att det ska bli mycket tillsammans … undrar om vi klarar det … vi som är så mycket individualister. Min Vattuman har blivit lovad hjälp i stallet på julafton … av två duktiga döttrar …

Nu är jag lite orolig för att jag inte ska hinna med imorgon. Massor ska göras den dagen … massor med ont om tid för det som ska göras emellan allt annat som ska göras … I morgon kommer inte att gå ihop riktigt … är orolig för att inte hinna med … skönt att vi nästa termin ska köpa färdigbredda frallor till eftermiddagsfikat som vi turas om att sköta …. plus kaffebryggning … och kaffebryggning … och kaffebryggning … diskning … och diskning … och avtorkning … och …konferens … och sammanträde … och … *pust*

Behöver alla lediga tummar som kan hållas för att imorgon ska gå ihop sig ….

Fast nu hoppas jag bara på lite funderingar från en viss ung dam …. att fundera på … för att funderas vidare på … funderingar är till för att funderas kring … visst!

Månadens kvinna” … mm …  *glad* … en hel månad är snart slut … ja i morgon

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Han satte sig med huvudet mellan tassarna och började fundera.”

Nalle Puh

Den 30 november 1999

31 dagar kvar på det allra sista nittonhundratalsåret.
Lyssna på Linda Ronstadt medan du läser.


Sista dagen på näst sista månaden på sista nittonhundratalsåret … i vår tideräkning. Vår gemensamma … den har tydligen inte varit gemensam så länge. För inte såååå länge sedan var det olika tider i olika delar av Sverige. Först när tågtiderna behövde stämma kom så småningom gemensam tid … men … i övergångstiden var det två olika tider i varje del …. tidsödande kan tyckas … tidsflödande ödande glödande …

Nåja! Jag har inte tänkt stressa upp mig för detta skifte … på intet sätt … På inget sätt påverkar det mig speciellt … det känns helt vanligt i hela kroppen … och min kropp talar om om det är något som är värt att ”stressa” upp sig för …

Milde tid! … vad det stormar …!!!… faktiskt kom hästarna och sade att de kunde tänka sig att gå in. Kloka är de minsann! Inte för att de fryser … men det kan ju komma farndes saker i luften … och storm kan vara oroande … hästar blir lite vilda av blåst … oftast är det glatt – vilt … inte neurotiskt -vilt … eller … hetsigt – vilt … utan mer nyfiket – spännande – vilt … Det är kul att rida på en häst … man känner väl … när det blåser … Men det kräver att man känner hästens muskelrörelser och hästens tankar … då är det precis liksom att vara ”ett_med_vinden” … Det är härligt … men oj vad längesedan!

Min Tinna var sådan … vi tänkte samma tankar … eller tänkte tillsammans … Det var t o m kul när hon slog bakut i sina glädjeskutt inför en stundande galopp. Inga problem alls … bara att följa med i bakut-et … och sedan snabbt hänga med i en racerstart … men som sagt … det gäller att känna hästen … väl … riktigt vääääl!

Seita är stark och då gäller det att tänka tankarna före henne … bromssträckan kan vara lite för lång annars om det bär rakt in i skogen … lite plötsligt.

Idag har Anders namnsdag … det finns 7 varianter på Anders i almanackan … det har jag läst idag.

Månadens kvinna” … mm …  *glad* … en hel månad är snart slut … ja i morgon

*kram* Mia * Flingan * Semlan * Edi *kram* REGNBÅGSBARN

”Det gör ingenting, vilket väder det é för jag ska ha en honungsklick, att inte säga tre!”

Nalle Puh

©  Birgitta Rudenius

Om B i r g i t t a

Sometimes I like what I see – then I shoot! – Sometimes I don't like what I see – then I shoot too!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: